Skip to content

På Rökelsevägen med dyrbar last

Skulptur föreställande en karavan lastad med frankincense och myrra på Rökelsevägen genom Negev-öknen i Israel.

Oumbärliga i parfym och värda sin vikt i guld som rökelse har frankincense och myrra färdats genom århundradena på Rökelsevägen mellan Afrika, Mellanöstern, Medelhavet och Asien.

Doft i form av rökelse har spelat en viktig roll genom historien och i många delar av världen. Inte minst i religiösa ceremonier där röken som stiger upp mot himlen symboliserar kontakten med det gudomliga. Härifrån härstammar också ordet parfym som kommer av latinets per fumum – genom rök.

Rökelse kan göras av trä, örter, blad, blommor och kryddor som mals ihop och bränns. Det görs också av harts från träd. Två av de mest välkända är frankincense (även kallat olibanum) från trädsläktet Boswellia, och myrra från släktet Commiphora. Användandet av trähartser sträcker sig minst fem tusen år tillbaka i tiden. Förutom rökelse har det använts i medicin, hygienprodukter, salvor, som smaksättare i vin och i parfym.

Eterisk olja av frankincense är ett måste i parfymörens verktygspalett, som basnot och dessutom med goda fixerande egenskaper. Historiskt är det dock som rökelse frankincense haft sitt största värde, precis som myrra.

Både frankincense och myrra har genom historien varit högt eftertraktade handelsvaror. Från 300 f.Kr. och under många sekel transporterades de tusentals kilometer på ett nätverk av handelsvägar kallat Rökelsevägen som i likhet med Kryddvägen knöt ihop den Arabiska halvön, Afrika, Mellanöstern, Medelhavet och Fjärran Östern. Vägarnas exakta dragning varierade genom århundradena och påverkades precis som handeln av regionala maktförskjutningar, krig och perioder av välstånd eller ekonomisk nedgång.

Från 200-talet f.Kr. till första århundradet e.Kr. var Avdat i Negev-öknen i södra Israel en av de viktigaste städerna längs Rökelsevägen mellan det som idag är Saudiarabien och Medelhavet. Sedan 2005 finns Avdat och tre andra städer i öknen upptagna på UNESCO:s världsarvslista.

Ruinerna av staden Avdat i Negev-öknen längs Rökelsevägen. Platsen finns idag på UNESCO:s världsarvslista. Foto Etan Han/Wikimedia Commons.

Även senare i historien har rökelse spelat en viktig roll inom religionen. Redan på 400-talet var den ett vanligt inslag i kristna ceremonier och är fortfarande viktig i den katolska och ortodoxa kyrkan till exempel vid bröllop, dop och begravningar.

Oljemålning av John Singer Sargent från 1880, föreställande bränning av ceremoniell rökelse (egentligen ambergris) .

Källor: 
www.whc.unesco.org, Wild Beauty: Wisdom and Recipes for Natural Self-Care, www.ancient-origins.net, Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *